Sivas Dişhekimleri Odası; Yozgat, Çorum ve Tokat illerinde bulunan dişhekimlerini de içine alarak 28 Kasım 1986 tarihinde kurulmuştur. Erhan AKAY, Salih GÜL, Hidayet ÇOLAKOĞLU, Faruk SÜHA ve Bedri ERİŞEN kurucu üye olarak görev almışlar, 15 Mart 1987 tarihinde yapılan 1.Olağan Genel Kurul’da Yönetim Kurulu’na seçilmiş ve Hidayet ÇOLAKOĞLU ilk Oda Başkanı olmuştur.
Sivas Dişhekimleri Odası, Dişhekimi Remzi ÖZKAN’ın Başkanlığında Ağustos 2009 tarihinde satın aldığı hizmet binasında halen çalışmalarını sürdürmektedir.
DİŞHEKİMLERİ ODALARI
Odalar, 3224 Sayılı Kanunda yazılı esaslar uyarınca dişhekimliği mesleğine mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, bu mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ve hastaları ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlâkını korumak maksadı ile kurulan tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlardır. Dişhekimleri Odaları, üyeleri ile doğrudan ilişki içindedirler. Meslektaşlarımız bağlı bulundukları odalarda, komisyonlarda ve oda organlarında çalışarak, gönüllü katkılarıyla mesleğimizin ilerlemesi için çaba göstermektedirler. Güçlü örgüt bilincindeki meslektaşlarımızın katkıları ile her geçen gün daha iyi ve güzeli gerçekleştiren odalarımız, meslektaşlarının hizmetinde görevlerini yerine getirmektedir. Oda Yönetim, Disiplin ve Denetleme Kurullarında görev alacakların belirlendiği Oda Genel Kurulu, Odanın en yüksek karar organı olup Odaya kayıtlı diş hekimlerinden oluşur. Genel Kurul iki yılda bir defa Nisan ayında olağan; Yönetim Kurulu veya üyelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü olarak Oda merkezinde toplanır. Genel Kurulunda; Yönetim Kurulu (üç yüz üyeye kadar beş; üç yüzden fazla üyesi olan Odalar için dokuz üyeden oluşur), 5 Disiplin Kurulu ve 3 Denetleme Kurulu üyeleri seçilir.
Odaya Kayıt Zorunluluğu
Bir Oda sınırları içinde sanatını serbest olarak icra etmeye başlayan dişhekimleri bir ay içinde o il veya bölge Odasına üye olmak ve üyelik görevlerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Mesleklerini serbest olarak icra etmeksizin kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde asli ve sürekli görevlerde çalışan dişhekimleri ile herhangi bir sebeple mesleğini icra etmeyenler istedikleri takdirde Odalara üye olabilirler. Özel Kanunlarında üye olamayacaklarına dair hüküm bulunanlardan mesleklerini serbest olarak icra edenler; mesleki hak, yetki, disiplin ve sorumluluk bakımından bu Kanun hükümlerine tabidirler.
Odaların Gelirleri
a) Odaya kayıt ücreti,
b) Üye aidatı,
c) Diş hekimlerine temin edilecek basılı belgelerden elde edilecek gelirler,
d) Görevleri içine giren onaylamalardan alınacak ücretler,
e) Kültürel ve sosyal faaliyetlerden elde edilecek gelirler,
f) Disiplin kurullarınca verilip kesinleşen para cezaları, g) Bağış ve yardımlar,
h) Çeşitli gelirler. Odaya kayıt ücreti ile üye aidatının yıllık miktarı ve ödeneceği Birlik Merkez Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Birlik Genel Kurulunca kararlaştırılır. Üyenin bir odadan başka bir odaya 1 ay içerisinde gerçekleşecek naklinde odaya kayıt ücreti ve üye aidatı yeniden alınmaz.